Roskilde Festival 2017 – Guide til Rising og Countdown-scenen

24 jun 2017 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

Roskilde Festival står lige for døren, og som sædvanlig er festivalen klar med et særligt program for de første dage fra søndag til tirsdag med fokus på de helt unge og fremadstormende talenter fra hovedsageligt Danmark og resten af Norden. Disse spirende artister fra undergrunden vil spiller på scenerne døbt Rising og Countdown. Herunder får du Musik Mig Blidts anbefalinger til de to scener i kronologisk rækkefølge, der til min store begejstring indeholder en del kunstnernavne som Musik Mig Blidt tidligere har anbefalet i forskellige sammenhænge.

Søndag


 

AYOWA – 16.30 – Countdown-scenen

AYOWA er en duo bestående af Nicolai Kornerup og Hannah Schneider, der har eksisteret på musikscenen herhjemme siden begyndelsen af 2016. For en måned siden udgav de deres debut-(mini)album Eremit, der byder på atmosfærisk og tænksom elektronisk pop med shoegaze tendenser. På trods af, at bandets tekster er dansksprogede, har internationale medier og radiostationer som BBC 1, Radio X, Apple Music, Beats 1, P6Beat, Huffington Post (US), Noisey og Vice helt fortjent spillet og haft fokus på duoens musik.

 

Værket – 17.00 – Rising-scenen

Værket er et 6-mandsband fra København, hvis sange er lige så lange som håret – dvs. langt. Værkerne er typisk over 10 minutter lange og er komplekse psykedeliske, progressiv rock-kompositioner med, i rock-sammenhænge, uvante instrumenter som elektrisk orgel, trompet og tværfløjte! Og i livesammenhænge flyder numrene over i hinanden som ét langt værk. Jeg forestiller mig en hypnotisk, medrivende koncert på Roskilde!

 

Hater – 20.00 – Rising-scenen

Hater er fra Sverige og er egentlig ret elskelige, selvom deres navn antyder det modsatte. De spiller melodisk indie-støj-pop med en skøn, feminin vokal fra Caroline Landahl, der emmer af melankoli og nostalgi. Nogle gange bliver hun en smule hæs og går dermed lige i hjertet på undertegnede. Hvis du kan lide bands som Alvvays og Best Coast, er Hater sikkert noget for dig. Og hvis du ikke kender disse to referencer, bør du stadig give dem en chance! Seneste single Coming Down kan du høre herunder, og så kan i øvrigt lade dig overbevise af debutalbummet You Tried på streamingtjenesterne.

 

 

School Of X – 23:00 – Rising-scenen

Bag School Of X står Rasmus Littauer, der nok mest er kendt som Mø’s trommeslager og som musiker i talrige andre projekter som Asteroids Galaxy Tour, Broke, Reptile Youth og Soleima. School Of X er Rasmus Littauers soloprojekt og at dømme ud fra de få sange på hans Soundcloud profil, kan han sagtens stå egne ben med sine drømmende, velsmurte indiepop-sange.

Mandag


 

Franske piger – 14.00 – Rising-scenen

Gode dansksprogede tekster, gode melodier, lækre produktioner (tjek det tørre punch i trommerne ud!) og en folkelig lyd uden at være mainstream på den irriterende måde, hvis sidstnævnte giver mening? Det burde den gøre, når du først lægger ører til Franske Pigers smittende indiepop med en umiskendelig ungdommelig og naiv energi, som får det meste af musikken på P3 til at lyder skinger og bare for meget. Franske piger er det nye pop!

 

ARY – 16.30 – Countdown-scenen

Norske ARY er en kunstner som jeg er ganske enkelt er vild med! Jeg havde hende både med i vores artikel om 6 udenlandske navne, som jeg ved årets start mente man skulle holde øje med i 2017 og på min playliste over de bedste sange fra 2016, så jeg er meget tilfreds med at se hende på programmet i Roskilde!

Du kan forvente æterisk elektronisk pop med en vokal, minder en smule om Bjørks. I Norge er hun af mange musikmedier udpeget til at være et navn, man skal holde øje med. Hun vandt bl.a. Gaffa prisen i Norge for “årets norske nykommer”.

Specielt tre funklende, nærmest magiske singler viser hendes store talent. Den boblende, livlige Higher var første single og siden er The Sea og The End kommet til, der følger en mere spirituel, atmosfærisk stemning.

 

MONTI – 18.00 – Countdown-scenen

MONTI er et hip hop band fra Aarhus der kunstnerisk henter inspiration fra navne som Rejjie Snow, MF Doom og Action Bronson. Bandets old school hip hop har jeg selv oplevet på Pumpehuset i København i forbindelse arrangementet “UHØRT Præsenterer 2017” i februar, som undergrundsfestivalen UHØRT festival stod bag.

Her gav det 6 mand store band et brag af en energisk koncert, hvor alle spillede deres instrumenter live til perfektion. Glemt alt om fesne backtracks og forsanger Sebastian Bang Monti viste sig både at være karismatisk, sympatisk og ekstremt overbevisende i sin leveringer af de engelsksprogede tekster. Hans flow er hurtigt, men det hele sidder knivskarpt og uden antydningen af Danglish! Jeg er normalt ikke så meget til hip hop, men MONTI har noget autentisk over sig, som fanger mig.

 

Fugleflugten – 23.00 – Rising-scenen

Det er ikke nogen hemmelighed, at Fugleflugten har en særlig plads hos Musik Mig Blidt, da vi har haft rigeligt med fokus på bandet de sidste års tid. Højdepunktet var da Fugleflugten var på plakaten til 5. udgave af “Musik Mig Blidt præsenterer” på Kulturstationen i Vanløse, oktober sidste år, hvor de gav en overbevisende og medrivende koncert!

Bookingen skete på baggrund af debut-EP Aftenpragtstjerne, som Musik Mig Blidt kårede til en bloggens favoritudgivelser i 2016. EP’en byder på alternativ rock med rødder i subgenrer som shoegaze, dream pop og post-punk. Der er både rum til inderlige popmelodier og mere kraftfulde og støjede rocksange, som giver genklang i den tidlige post-punk og shoegaze-scene. Støjende og til tider længselsfulde guitarmelodier, insisterende beats og bevægelige basgange akompagnierer Rasmus Ydes danske tekster, der trækker på naturens metaforik i sin kredsen om kærlighedens væsen og det levede liv. Tekstuniverset udtrykkes på dramatisk og dragende vis gennem Rasmus Ydes dybe og visse steder halvdesperate vokal.

Læs også vores interview med Fugleflugten i forbindelse med, at de spillede til “Musik Mig Blidt præsenterer, hvor de kan blive klogere på bandets sangskrivningsproces, inspirationskilder og tankerne bag deres Musikvideo-univers.

Tirsdag


 

IRAH – 15.00 – Countdown-scenen

IRAH skabte med deres debutalbum Into Dimensions et mikrokosmos af forunderlighed, skønhed og mystik gennem deres smukt opbyggede og spændingsfyldte kompositioner, der kombinerer elementer fra både trip hop og electronica på effektiv vis.Tilsæt Stine Grøns sært dragende vokal, og du bliver suget ind i et nærmest spirituelt univers med mørke undertoner. Albummet endte da også som en af mine klare favoritter fra 2016!

 

Modest – 15.30 – Rising-scenen

Modest overlapper en smule med IRAH’s koncert, så her må du prioritere, hvad du vil høre mest af. Modest er en Aarhus-kvartet, der udgav deres debut-ep med titlen Pretty Sure It’s Honest den 12. maj i år, som virkelig har fået meget rotation hos Musik Mig Blidts skribenter.

EP’en består af fire sindssygt gennemarbejdede numre. De er mixet og masteret med markante trommer, en tydelig Fender Jazzmaster-guitar og en Morrisey-agtig vokal. Tænk Joy Division, som rent faktisk er optaget ordentligt. De har en støvet lyd og smukke melodier. Teksterne er melankolske, men på samme tid opløftende. Bandet er både gode på deres langsomme ballader og de hurtige teenage-rockede numre med dybe andenstemmer. Favoritnumrene er de melodisk stærkeste – Dugout og Pride. 

 

Farveblind – 16.30 – Countdown-scenen

Lige efter Modest’s koncert skal du fange nordjyske Farveblind, som I den grad kan sparke en fest igang! Farveblind er endnu et af de bands som Musik Mig Blidt i januar havde på listen over danske bands man skal holde øje med i 2017.

Farveblind er en elektronisk duo fra Aalborg, bestående af Magnus Pilgaard Grønnebæk og Jens Asger Lykkeboe Mouritzen, der til liveoptrædener står for henholdsvis at dreje på knapperne og operere akustisk trommesæt. Resultatet er et hårdtslående, nærmest rave-agtigt elektronisk udtryk, der forenes med organisk, melodiøs pop-sensibilitet.

Jeg har set Farveblind flere gange live, og hver gang sparker de ganske enkelt røv og river deres publikum med – og rundt! Indtil videre er beviserne deres catchy Xolo Island remix, deres førstesingle Wasteful Talk og seneste skud på stammen – Indima (feat. Khaya N9).

Få et indtryk af den energi, som Farveblind skaber, når de optræder live via dette link til et video-sammenklip fra Smuk Fest 2016: FARVEBLIND @ SMUKFEST 2016

 

Silvester – 21.30 – Countdown-scenen

Silvester har flere gange optrådt på Musik Mig Blidts guldkornslister med deres funky, dansable og ofte sommerlige pop. Der er en lækker nærmest erotisk pool-stemning over Silvesters vuggende basgange (tjek lige Oceans basgang ud!), der går lige i hofterne. Silvesters musik er perfekt som soundtrack til en tilbagelænet fest med vennerne!

 

Gangly – 23.00 – Countdown-scenen

Gangly laver mørkt, atmosfærisk og bastungt elektronisk pop og er endnu én af de udenlandske bands, jeg tidligere har anbefalet at holde øje med i 2017. Bandet består af de islandske musikere Sindri Már Sigfússon fra Sin Fang, Úlfur fra Oyama og den talentfulde Jófríður Ákadóttir fra Samaris, Pascal Pinon og hendes soloprojekt JFDR, hvis luftige Björk-klingende vokal pryder Ganglys musik. Det er en trio som ikke har travlt, idet de hver især har andre musikalske projekter i gang ved siden af Gangly. Derfor har de over 2 år kun udgivet 4 numre,og her i 2017 er det kun blevet til nummeret Whole Again! Talentet er dog ikke til at tage fejl af!

I øvrigt er de animerede musikvideoer til Ganglys musik lidt af en oplevelse i sig selv. Billederne i slow-motion af bl.a. menneskeskikkelser og planter lavet af en slags levende, flydende guld omgivet af bælgmørke synes at forlænge det mørke og mystiske i musikken på meget dragende vis, så jeg håber meget, at trioen på en eller anden måde inkorporerer denne visualitet i deres liveshow.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply