Nils Frahm i Koncerthuset i aften + gratisalbummet Screws

25 nov 2012 by Søren Lund Korsgaard, 1 Comment »

Jeg har glædet mig til i aften i lang tid. Jeg skal opleve Nils Frahm, give koncert i Koncerthusets studie 2, og hvis du ikke har nogen planer, vil jeg på det varmeste anbefale dig at gøre det samme. Nils Frahm er en utrolig talentfuld pianist og elektronisk ambient kunstner, som du ikke må snyde dig selv for at opleve live. Vær opmærksom på, at der er få billetter tilbage. Køb billet her.

Jeg har set Nils frahm tre gange før, og alle gange har været ren eskapisme til et forunderligt og lindrende smukt sted. Det er musik, hvor du veksler mellem dyb fascination af Frahms indlevelse i musikken, der lyser ud af ham og en naturlig trang til at lukke øjnene for at lade hver enkelt tone fæstne sig mest muligt. Det er nemlig musik, du ikke vil slippe igen – musik der får dig til at ønske, du kunne overtale musikken til ikke at være forgængelig og flygtig i sit væsen.

Musikken er live i høj grad noget, der opstår i nuet mellem Frahm og publikum. Noget der også fremgår af følgende citat:

“I am never sure if I can translate a feeling into a song, but I can certainly manifest a feeling in the way I play the song. I never play a song the same way. I don’t even want to try that. I think a music performance takes its strength and power from the very moment. So never think of how well you played a piece last week, trying to repeat that, play in the moment and be fully there when you do so. It is a spiritual exercise. I would describe the songs as spirituals”

Der er altså lagt i ovnen til en unik og grænsende til spirituel oplevelse i aften. Det kan jeg skrive under på.

Jeg har skrevet om Nils Frahm her på siden i forbindelse med udgivelsen af albummet Felt, hans samarbejde med den islandske musiker Ólafur Arnalds og hans optræden på Roskilde tidligere i år. Hermed en opfordring til at gå på opdagelse i Frahms musikalske univers.

I dette indlæg vil jeg gøre opmærksom på en relativ ny udgivelse fra Frahm, som endda er gratis.

Nils Frahm oplevede for nogle måneder siden det frygtelige for en pianist, at han brækkede tommelfingeren. På trods af lægens formaninger om at holde fingrene fra klaveret, kunne Frahm ikke modstå fristelsen. Læs dette brev (evt. klik på billedet for at gøre det større):

Nils Frahm indspillede altså 9 numre med 9 fingre og kaldte først albummet for 9 Songs for 9 Fingers. Siden skiftede albummets titel til Screws, opkaldt efter de 4 skruer, der holdte hans finger sammen. Det et album, der viser Nils Frahm fra hans mest minimale side. I øvrigt optaget på samme måde som Felt med stykker af filt (deraf pla­dens titel) henover kla­ve­rets strenge for at dæmpe lyden og mikrofonen placeret inde i klaveret, således at klaverets mekaniske lyde træder frem i lydbilledet.

Gratis mp3 download | Gratis 24-bit aif download

 

Der er desuden et Screws reworked/remixed album på vej, hvor alverdens kunstnere remixer og genfortolker numre fra Screws. Frahm har åbent inviteret alle interesserede til at indsende deres remix eller rework, som Frahm så udvælger sine favoritter blandt.

Frahm har løftet sløret for første remix af skæringen Si. Måske det nummer fra albummet med størst melodisk kraft. Det er en argentinsk basereret producer med aliaset Plasma Ruby, som står bag.

Nils Frahm – Si (Plasma Ruby Remix) (Right click to download)

Nils frahm – Si (Plasma Ruby Remix)

 

Forvent flere eksempler på remixes/reworks på Nils Frahms hjemmeside i forbindelse med datoen for den fysiske udgivelse af Screws den 3. december.

Lyt også til en af mine personlige favoritkompositioner, nummeret More, der både indeholder klaver, ambience og elektronisk magi.

 

Og som et sidste forsøg på at overtale dig til at tage til koncerten i aften får du Nils Frahm i en live session for La Blogotheque, optaget i en lejlighed i Paris. Læs den fulde historie om sessionen på La Blogotheques hjemmeside, som slutter af med de sigende ord: “I don’t believe we have ever filmed such an intense connection between a musician and their instrument.”

Nils Frahm – Une Soirée de Poche from La Blogotheque on Vimeo.

 

Nils Frahm | Homepage

Nils Frahm | Facebook

Nils Frahm | Spotify

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , ,

One Comment

  1. Tom Jensen siger:

    “Lejligheds-koncerten” er fabelagtig – ham må jeg simpelthen opleve næste gang han kommer til København :D

Leave a Reply