Broke – Vegas Udvalgte

23 jan 2013 by Stinus, No Comments »

Broke_555

(Se det introducerende indlæg til Vegas Udvalgte her.)

Jeg overværede i sommer Brokes optræden på Trailer Park festivalen i København (tryk på link for tidligere indlæg), og var i den fobindelse meget fascineret af det danske bands mørke og rå fusion mellem punkrock og electro med psykedeliske – nærmest industrielle undertoner. Derfor glæder jeg mig til at se dem til Vegas Udvalgte den 25. januar, hvor omgivelserne forhåbentlig er passende dystre (de spillede i dagslys på Trailer Park)  og publikummet forhåbentlig er er mødt talstærkt op (der var ca. 20 mennesker til stede ved Trailer Park koncerten!). Broke fortjener optimale rammer om deres eksperimenterende lyd.

Broke (Mads Berg­land og Simon Lit­tauer) kalder sin musik for “dark-coloured-disco”, og der er noget om snakken. Genren har de praktiseret siden 2010 og resultatet er indtil videre blevet til et mixtape kaldet Broke – Lifestyle Mixtape, der kan hentes gratis fra deres egen hjemmeside.

Et af de fremtrædende numre herfra, Let The Youth Go Mad har Mø som gæstevokalist. Her giver hun den med væsentlig mere “fighsty” og “fuck ya/in da face” attitude end på hendes solomateriale. Både når det kommer til indholdet i teksten og hendes vokal, der er meget rå, delvist rappende og skingert skrigende. Det virker!

Broke – Let The Youth Go Mad (Feat. Mø) (Right click to Download)

04 Let The Youth Go Mad (Feat. Mø)

Et andet nummer, Restless Beach og skiller sig ud med sit elektronisk rockede take på disco-genren. Nummeret starter støjende, og man føler sig lidt malplaceret, indtil at en kradsende rytmisk bas sætter ind. Lidt efter introduceres et taktfast beatslag, og konturerne til en sortfarvet discoaften er sat i scene. Især da de melankolske electronica impulser blander sig med det rå lydbillede, og en robot stemme udtaler “…breaking all desires”, begynder fødderne så småt, at ville flytte på sig. Og før man ved af det, har man fundet gulvets grund, og ens fodsåler glider hen af gulvet i flotte udfordrende moves. Da man kommer over halvvejs ind i sangen, begynder den at skifte form, og en drum’n’bass ligende lyd tegner sig. Eksperimenterende, men pokkers flot produceret og et anderledes bud på en eftertænksom elektronisk “disco” sang.

Tjek også Girls og Leaving School udBegge numre har en sindsyg fed energi af dommedagsstemning. Girls med sin progressivt nuancerede acid-house inspirerede lyd og Leaving School med sin insisterende og bastante beat, der løber køligt igennem nummeret fra start til slut.

Broke – Girls (Right click to Download)

05 Girls

Broke – Leaving School (Right click to Download)

08 Leaving School

 

Efter gennemlyt af Lifestyle Mixtape efterlades man med en fornemmelse af oprør og DIY attitude. Et oprør mod mainstream kulturens poppede,dansende, sexistiske rytmer blandet med et punk bands indestængte energi kanaliseret ud i uskønne beats der rækker en lang fuck finger til omverdens arketypiske forventninger til mennesket gøren og laden. Eller måske er det mere subtilt primitive og uragtige vibes, som Broke forsøger at komme igennem med.

Noget der dog ikke er til diskussion, er, at Simon og Mads har spandevis af talent og en god portion kreativ tænkning, for Broke lyder ikke som alle andre elektroniske navne der vedkender sig disco’ens fængende dansable toner. Nej, Broke er lyden af festens mørke sider. Begæret, utroskaben, jalousien, ensomheden og alle de andre følelser, som en fest også kan indeholde, men som vi nogen gange bare glemmer er en fast inventar selvsamme fornøjeligheder.

Lifestyle Mixtap viser lovende takter og giver dermed god grund til at se frem til et fuldlængde album her i 2013.

Videorne til Restless Beach og Out Of Existence afspejler meget godt Brokes alternative og rå lyd, hvilket kun gavner helhedsindtrykket af, at Broke er et friskt pust til det danske musiklandskab. Og hvis man vil se dem live, optræder de til koncert konceptet Vegas Udvalgte der foregår fredag den 25. januar i Lille Vega.

 

Broke | Soundcloud

Broke | Facebook

Broke | Egen Hjemmeside

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply