Roskilde Festival 2017: Anbefalinger til torsdag

29 jun 2017 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

Her får du Musik Mig Blidts anbefalinger til Roskilde Festivals torsdagsprogram! Selvom det er nogle kunstnere, vi anbefaler, har vi valgt ikke at skrive så meget om Future Islands (16.00 på Arena), Solange (19.00 på Arena) The XX (22.20 på Orange), Nicolas Jarr (00.30 på Apollo) samt The Jesus & Mary Chain (02.00 på Arena), da disse navne er tilpas store nok til, at de fleste musikinteresserede vil kende dem i forvejen. I stedet fokuserer vi her på nogle kunstnere, vi kan lide, som der er større chance for er ukendt territorium for dig som læser (og lytter).

Sigrid – 12.30 – Apollo

20-årige norske Sigrid har både en sprød stemme, skriver gode popsange og er en sindssyg charmerende person på scenen med en fed energi. Det kommercielle potentiale er enormt, så er det sagt! Vi snakker popkomet-potentiale i liga med . Hittet Don’t Kill My Vibe fortjener at blive et decideret storhit. Sangen har i skrivende stund ca. 11 mio. streams på Spotify, men herhjemme er hun endnu ikke så kendt. Jeg gætter dog på, at vi på danske breddegrader vil opleve, at sangen og Sigrid som artist snart vil eksploderer i popularit. Det vil for en gangs skyld være fortjent i hvert fald.

At Don’t Kill My Vibe også holder 100 % i akustisk form, uden originalens episke produktion til at booste sig, vidner om sangens store kvaliteter. Den måde hvorpå hele stemningen og attituden i sangen og selve Sigrids levering udvikler sig fra sårbar og skrøbelig til stærk og fandenivoldsk er meget gribende! Akustisk eller ej.

 

 

HUN SOLO – 13.00 – Avalon

HUN SOLO er et mega fedt koncept udviklet til at ruske lidt i konventionerne i musikbranchen. Dels forsøger pigerne bag konceptet at rykke ved optagetheden af det kunstneriske format “solokoncerten”, og hvad dette gør ved musikken og den kunstneriske og performative oplevelse. Dels har konceptet en ambition om at skabe mere synlighed for de kvindelige artister i det danske musiklandskab, hvor kvinder pt. udgør 20% af aktørerne.

HUN SOLO har derfor siden efteråret 2015 afholdt en række koncertaftener, hvor fem kvindelige musikere optræder som en perler på en snor. Aftenernes line-up skifter med hver HUN SOLO-turné. I denne Roskilde version har to af kvinderne bag, Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg, som begge også er udøvende kunstnere, sammen med musikskriben inviteret tre nordiske kollegaer med ombord – Mariam The Believer fra Sverige, JFDR fra Island og Fallulah fra Danmark.

Lad os tage de to stiftere først. Kirstine Stubbe Teglbjærg er tidligere sanger i Blue Foundation og udgav udgivet et yderst fint debutalbum Hamskifte i 2013, som jeg omtalte således i forbindelse med min guide til Roskilde Festival 2013, hvor hun optrådte:

“”Hamskifte” (…) er drømmerock/pop, når det er mest charmerende og melodisk. Kirstine Stubbe Teglbjærg lyder til at have fundet i havn med både akustiske og elek­tro­ni­ske instru­men­ter, mani­p­u­le­rede felt­op­ta­gel­ser og selv­føl­ge­lig Kirsti­nes luf­tige, føl­somme vokal, der sta­dig lyder ligeså under­fun­dig og uskyl­dig som på Blue Foun­da­tion. Måske mere sår­bar og nær­væ­rende, idet Kirstine syn­ger på sit danske modersprog. Teksterne er i øvrigt smukke som en morgendugsdråbe, der bliver gennemslyst af den opgående sol.”

 

Nana Jacobi

Nana Jacobi er en dansk solokunstner med tre albums i bagagen. Genren er alternativ pop med rockede, skandinaviske undertoner. Tjek et af de numre fra hende, jeg bedst kan lide her:

 

Mariam The Believer

Mariam The Believer udgør den ene halvdel af gruppen Wildbirds & Peacedrums og gik i 2013 solo. Musikken er mørk pop med undertoner af folk. Hendes andet album kommer til efteråret og Pieces er anden single herfra.

Hendes ældre, smukke, langsomme nummer To Conquer Pain With Love burde give dig gåsehud:

 

JFDR

JFDR, som er Jófríður Ákadóttirs soloprojekt, er måske det største scoop i HUN SOLO’s lineup på Roskilde og for mig den primære årsag til at dukke op til HUN SOLO. JFDR spillede også for nylig på SPOT-festival, hvor vi anbefalede hende. Vi har nemlig at gøre med en af de mest markante og produktive skikkelser på den internationale musikscene lige nu. Björk er erklæret fan, og det er vi også!

Jófríður Ákadóttir er også medlem af Gangly (som optrådte i torsdags på Roskilde), Samaris eller Pascal Pinon (et projekt med sin søster, hvis flotte debutalbum tidligere er omtalt på MMB ), som alle er velsignet af hendes skønne, islandske vokal. Det nye album, Brazil, udkom for en måned siden, der er et interessant genremiks af skønsang med smadrede, programmerede snares til lange ambiente stykker, hvor tankerne virkelig kan få lov at vandre. Den lidt afbrudte stemning på albummet gør, at man ikke keder sig under de meget sceniske folk-stykker, og blandingen mellem akustisk og programmeret er virkelig spændende at lytte til. Det bliver fedt at se, om hun tager live-instrumenter med i live setup. Om ikke andet, så er alene hendes sfæriske stemme grund nok til at dukke op.

 

Fallulah

Danske Fallulah kræver formentlig ikke den store introduktion, da hun for et dansk publikum nok er den mest kendte af de fem kunstnere. Hendes seneste album fra 2016 med titlen Perfect Tense har både stort anlagte, episke elektronisk-poppede sange og mere organiske kompositioner, der samlet set rammer en god balance mellem det dybe og lyse. Det hele krydret med Fallulahs stærke, dynamiske fyrtårn af en stemme, selvfølgelig

 

 

aYia – 20.00 – Gloria

aYia er en trio fra Island, der laver laver mørk elektronisk pop. Mørket og uhyggen er meget udtalt i aYia’s musiklandskab, men det er ikke bare kulsort. Det er også vævet ind i tågede drømme, hvid røg, en god mængde mystik og ikke mindst forsanger Ásta Fanney Sigurðardóttis ekstremt atmosfæriske vokal. Tænk Purity Ring møder Fever Ray, så er du ikke langt fra aYia’s lyd. Et perfekt match til Glorias intime indendørs-scene, hvor mørket og drømmende kan nå – eller måske ligefrem krybe helt ud i krogene og mætte dine sanser.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,

Leave a Reply