Interview med HunBjørn

13 dec 2018 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

På torsdag præsenterer Musik Mig Blidt de to bands We Are The Way For The Cosmos To Know Itself og HunBjørn live på Kulturstationen i Vanløse (Læs mere om arrangementet her).

I den anledning satte jeg Ulla Pihl, som står bag HunBjørn, i stævne til et lille interview om hendes musikalske baggrund, debut-EP, samarbejdet med producer Brian Batz, den meget opmærksomhed hun på kort tid har fået fra især udlandet, hendes første koncert med band (i aften!) samt hendes fremtidsplaner. Læs med her:

 


Kan du fortælle lidt om din musikalske baggrund, og hvordan projektet HunBjørn kom til verden?

Før HunBjørn havde jeg et eksperimenterende pop band, der hed Lima Lima. Jeg dannede Lima Lima på mit første år på Rytmisk Musikkonservatorium, og bandet fulgte mig hele vejen igennem min uddannelse og frem til 2014, hvor jeg udgav det tredje og sidste album med Lima Lima. 

Lima Lima var derfor en slags legeplads, hvor jeg kunne lege musikalsk og afprøve alle mulige forskellige genrer lige fra free-form til punk-pop. Med årene fik mine sange og arrangementer dog mere og mere en specifik og mere indiepop-præget lyd. Til sidst havde jeg brug for at bryde med nogle ellers skønne musikere, for helt at kunne få min egen lyd igennem.

Jeg havde et stykke tid forinden fået mit første barn, og kunne også mærke at min lyd havde ændret sig med det. Mine sange var blevet meget mere lyriske og blide, så jeg brugte et halvt år på at undersøge, hvad det gik ud på, og hvorfor jeg oplevede modstand mod lyden. 

Jeg gjorde mig rigtig mange tanker om, hvad det vil sige at være kvinde og lave pop-musik, og hvordan jeg kunne vokse og blive ældre i den rolle i en mandligt domineret musikbranche med meget få kvindelige rollemodeller og et værdisæt, som priser det unge, nye og smukke.

Generelt var det en tid, hvor jeg skulle genopdage mig selv, og da jeg kom i tanke om, at mit navn Ulla er et kælenavn for Ursula som betyder lille hunbjørn, var det som om, det hele gav mening. HunBjørn-navnet kan for mig rumme det hele. Det rå og det sårbare, at være mor og samtidig ville skabe noget. At tage styring med sit eget liv og selv definere, hvad der er sejt og ikke. At være viljestærk og handlekraftig og samtidig helt åben og blød. Derudover føler jeg, at det er et navn, jeg kan vokse med.

Din debut-EP In Vacou udkom midt i september. Hvad er den kunstneriske ambition med EP’en?

At skrive musik er for mig en udviklingsproces. Det er oftest først bagefter, at jeg klart kan se, at en samling sange fx har et gennemgående tema. Da jeg skrev sangene til “In Vacuo”  handlede det om at sige ja, til den mere lyriske side af min sangskivning, som virkelig havde presset sig på i min barsel, og forene denne med en mere rå og pågående lyd, som jeg havde dyrket meget med Lima Lima. Alle teksterne har for mig en reflekterende og bagudskuende karakter. Hvordan var jeg som teenager, hvilke kærlighedsforhold har jeg oplevet osv., og hvad tænker jeg nu? og selve EP-titlen kommer fra den følelse, jeg havde, da jeg stod mellem to projekter. Jeg havde lukket Lima Lima, men vidste endnu ikke hvad mit nye musikalske projekt var. Det føltes som at svæve rundt i et vakuum.

Hele EP’en er skabt i samarbejde med producer Brian Batz (Sleep Party People). Hvad har dette samarbejde betydet for EP’en lydudtryk?

Jeg vidste, at jeg havde brug for én til at hjælpe mig med at forløse de sange og den lyd, jeg havde i hovedet, og jeg vidste også, at det var vigtigt, at jeg gjorde mig fri af min konservatorietid og den måde at tænke på. 
Jeg har endnu ikke hørt noget musik fra Brian Batz’ hånd, som jeg ikke brød mig om, og jeg synes virkelig, han formår at bringe det smukke og det støjende sammen i en perfekt balance. Derudover kendte jeg ham ikke personligt. Så jeg tog mod til mig og sendte demoer af mine sange, og heldigvis ville han gerne være med. Jeg indspillede grundspor derhjemme, og sidenhen lavede vi sangene færdig i hans studie sammen. Jeg oplevede, at vi var enormt enige om, hvor musikken skulle hen, og at netop Brian var i stand til at forstå og forløse mine idéer. Han har en helt klar og tydelig lyd, som både kan høres i hans mix, men også i al guitarspillet på In Vacuo, og jeg elsker det.

Din debut-single A Flutter of the Heart fik hurtigt en del opmærksomhed på bl.a. de sociale medier, Ikke bare fra Danmark men også fra udlandet. Musikvideoen har pt ca. 85.000 views på Youtube, og du har over 23.000 følgere på Facebook, hvilket er høje tal for en debuterende kunstner.

Kan du sætte ord på din oplevelse af, hvordan HunBjørn er blevet modtaget i medier og ikke mindst blandt almindelige lyttere?

Ja, det har været en ret crazy tid for HunBjørn. D. 1. maj 2018 havde jeg lige oprettet en helt ny side til HunBjørn på Facebook med nul følgere, og ca 2. måneder efter var der flere tusinde. Jeg havde været lykkelig, hvis bare 500 mennesker havde vist min musik interesse. 

Før udgivelsen var jeg rundt og tale med forskellige PR bureauer om, hvordan jeg bedst skulle få min musik ud i verden, og det var så sindssygt deprimerende, at jeg faktisk kom til at græde til det sidste møde. Alle talte om, hvor umuligt det var at komme ud med ny musik, som ikke var skåret til P3, og at min alder og mit køn også var i vejen.

Så til sidst besluttede jeg mig for at gøre noget helt anderledes. Jeg satte mig ned og læste op på, hvordan man arbejder med digital markedsføring. Jeg lavede min første facebookannonce med et klip fra videoen til “A Flutter Of The Heart” og sendte den ud til interessebaseret publikum i USA, Tyskland, Frankrig mm. I starten var jeg faktisk lidt pinlig over det, så jeg havde ekskluderet Danmark fra min annonce. Men efter bare en uge havde videoen delt sig selv så mange gange, at den selv havde fundet vej til Danmark, og folk jeg kendte begyndte at kommentere på den. Det skabte da også noget opmærksomhed i Danmark, og jeg tror ikke min single ville have fået den samme mængde omtale, hvis det ikke var pga. opmærksomheden på de sociale medier. 

Men det var helt vildt for mig, at så mange mennesker pludselig skrev utroligt søde ting til mig og også svært, eftersom jeg kun havde den ene sang ude på det tidspunkt. Der var endda en pige, der skrev til mig at hun ville danse brudevals til “A Flutter Of The Heart”, fordi den rørte hende så dybt. Det er da crazy!

Koncerten i Vanløse på torsdag er den første koncert du spiller med band. Hvordan har det været at skulle arrangere sangene til liveband og få det til at spille?

Det har været sjovt og udfordrende. Udfordrende, fordi jeg netop har brugt lang tid på at zoome ind på en meget specifik lyd, og i sammenhæng med bandet har skulle åbne op for den lyd igen. Alle sangene har været tænkt som en produktion fra den spæde start, så der har været ting, der ikke på samme måde fungerer med bandet. Men jeg synes, vi er endt et godt sted, hvor sangene stadig er sig selv, men hvor der også er plads til 5 individuelle musikeres udtryk.

Hvad er næste skridt for HunBjørn og hvad med på længere sigt?

Faktisk har jeg allerede endnu en EP på trapperne. Denne har jeg produceret selv, og Brian Batz har mixet og samlet musikken sammen med mig. Hvis alt går vel, så udkommer den første single “Who Are We To Love” i februar måned.

Og så er jeg gået igang med et fuldlængde album, som jeg går og skriver og indspiller på i disse dage.

I forbindelse med udgivelsen af In Vacuo skabte jeg et virtuelt univers omkring sangene. En hjemmeside for hver sang med en masse “behind the scenes”-materiale, ekstra live videoer, billeder og v-logs om sangene osv.

Det var skabt til alle de fans fra udlandet, som ikke har mulighed for fx at komme og se mig spille i Vanløse på torsdag. Jeg har ikke et bookingbureau eller et pladeselskab, der lægger en masse arbejde i projektet. Så alting sker i mit tempo, og det fungerer godt for mig at arbejde på de sociale medier og via hjemmesider/emails. Så jeg vil helt klart skabe den samme oplevelse omkring udgivelsen af den næste EP. 

Derudover vil jeg rigtig gerne mere ud og spille med mit band, og rigtig gerne i udlandet. Men mit nye motto er, at ting tager tid, så jeg prøver ikke at lade mig stresse af alt det, jeg gerne vil.

Og så har jeg forresten startet mit eget pladeselskab, så jeg kan gøre tingene på min egen måde og i mit eget tempo.

 


Billetter til dobbeltkoncerten med We Are The Way For The Cosmos To Know Itself torsdag d. 13/12 med koncertstart kl. 20.30 (døre kl. 20.00) kan købes via Billetto for 60 kr. + gebyr eller til 70 kr. i døren.

Facebook-event: https://www.facebook.com/events/186693128883295/

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

Leave a Reply