Sixto Rodriguez & Searching For Sugarman

1 okt 2012 by Søren Lund Korsgaard, 2 Comments »

Fornylig var jeg til forpremiere på musikdokumentaren Searching For Sugarman i Københavns Grand Teater. Det er en meget overraskende og rørende historie om singer-songwriteren Sixto Diaz Rodriguez, der udgav nogle fantastiske plader i 70’ernes Detroit, USA, men som ingen ved hvem er.

Helt uforståeligt slog han aldrig igennem i USA, men blev i stedet en legende  i Sydafrika via piratkpierede kasettebånd uden, at Rodriguez selv havde kendskab til sin berømmelse. Faktisk var hans

To fans sætter sig for at finde ud af, hvad der egentlig blev af deres idol, som ifølge rygterne begik grusomt selvmord på scenen. Historien der følger overskrider alle deres forventninger og eksisterende myter om Rodriguez.

Historien er fantastisk i ordets bogstaveligste forstand, og musikken er ikke mindre end fremragende! Fra første akkord, vidste jeg at det her musik var en slags “lost treasure”. Og i løbet af resten af filmen blev jeg bekræftet i, at Rodriguez burde være en legende – ikke kun i Sydafrika, men på verdensplan. Sangskrivningen er eminent, ofte politisk ladet, omhandler bl.a. fattigdom og skæve eksistenser i Detroits gader, andre gange om mere personlige problemer som kærlighedslivet. Melodierne er fængende og instrumenteringen mildt psykedelisk og interessant med mange fantasifulde indslag. Hvis jeg skal sammenligne med noget, ligger Bob Dylan lige for.

Efter filmen var jeg helt høj af musikken og påvirket af historien, så jeg havde brug af at fordøje den med min ledsager på en hyggelig café i nærheden, der plejer at spille herlig alternativ musik. På nærmest magisk vis kørte Rodriguez i baggrunden, da vi trådte inden for døren. Bartenderen fortalte, at det var hans søn som havde anbefalet ham Rodriguez fornylig. Så hvem ved, måske er Rodriguez’ musik ved at blive spredt i Københavns undergrund lidt ligesom det skete i Sydafrika.

Searching For Sugarman bliver vist onsdag den 3. oktober i biografer landet over og i disse udvalgte biografer efterfølgende:

Aalborg: Biffen Art Cinema (09/10 – 24/10)

Aarhus: Øst for Paradis (09/10 – 17/10)

Hjørring: Lønstrup Café Bio (15/10 – 24/10)

Ikast: Ikast Bio (09/10 – 10/10)

Ishøj: Ishøj Bio (09/10 – 11/10)

København K: Grand Teatret (09/10 – 15/10)

København N: Empire Bio (09/10 – 17/10)

København V: Vester Vov Vov Bio & Cafe (09/10 – 13/10)

Odense: Cafébiografen (11/10 – 16/10)

 

Filmen er en del programmet for Dox Bio – en ny biografklub for dokumentarelskere med et landsdækkende program indeholdende 6 interessante og udfordrende dokumentarfilm. Hver anden måned vises en ny film ved én stor simultanvisning på tværs af Danmark.

Tjek Dox Bios hjemmeside ud her.

Du skal selvfølgelig også høre, hvad jeg snakker om. Først den ekstremt melankolske Cause, der starter med disse plagede ord:

“Cause I lost my job two weeks before Christmas
And I talked to Jesus at the sewer
And the Pope said it was none of his God-damned business
While the rain drank champagne

My Estonian Archangel came and got me wasted
Cause the sweetest kiss I ever got is the one I’ve never tasted…”

Sixto Rodriguez – Cause

Sixto Rodriguez – Crucify Your Mind

Sixto Rodriguez – Sugar Man

Sixto Rodriguez – Can’t Get Away

 

Sixto Rodriguez har kun udgivet to plader, Cold Fact i 1971 og Coming From Reality i 1971. Tjek dem ud på Spotify i linket nedenfor eller køb på cd, vinyl eller mp3 via http://lightintheattic.net/.

 

Sixto Rodriguez | Spotify

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

2 Comments

  1. Henrik siger:

    Jeg var i Grand og se Searching For Sugarman i går. Et fantastisk stykke musikhistorie og kræs for øregangene :)

    “Cause” ligger meget højt på listen lige nu.

  2. admin siger:

    Ja, det er en fantastisk film ligesom musikken. “Cause” er også min yndlings :)

Leave a Reply