Premiere: Hør nummeret “Bodega” fra Copenhagen Collaborations unikke konceptalbum

7 mar 2018 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

Det er mig en fornøjelse at kunne holde premiere på Musikerkollektivet Copenhagen Collaborations nye nummer Bodega, som udkommer på albummet Karrusel på fredag den 9. marts.

Nummeret starter stille og melankolsk, men udvikler sig til at være mere upbeat og positiv i udtrykket, især i det catchy 80’er klingende omkvæd, som afsluttes i flerstemmig fællessang og med fuld skrue på på synths, bas og trommer.

Copenhagen Collaboration – Bodega

Andreas B. Stær (Stærosaurus, Laurence the Crowned) fortæller om nummeret:

“Bodega startede ud under titlen “Kirken og centeret” og var en stille og næsten salmeagtig sang om en alkoholiker der forsøger at finde det guddommelige i alkohol. Men som sangen gennemgik diverse genskrivninger og forandringer i den kollektive sangskrivningsproces, er det blevet vores lille hyldest til de brune værtshuse, som vi kender og holder af, og elsker at besøge.”

“Det har været en meget anderledes og grænseoverskridende opgave at skulle give sit nummer videre og ingen indflydelse have på, hvor det måtte havne. Det nummer, jeg indleverede, var egentlig en færdigskrevet sang, som jeg var meget glad for. Men Moogie Johnson, som fik opgaven med at gå videre med min sang, besluttede sig for at skrælle alt væk ud over min stemme. Jeg var først urolig, men siden henrykt, da jeg hørte det. Han havde lavet helt om på elementerne i nummeret, men i virkeligheden ramt præcis den stemning, jeg sigtede efter, bedre end jeg selv kunne. Da nummeret så gik videre til YouYouYou, tog de nummeret på en endnu længere rejse og skrev et helt nyt omkvæd til det, satte tempoet op og lagde et beat under. På den måde endte en folk’et salme med at blive et full-on pop-nummer med titlen ‘Bodega’.

Karruseltur med seriemord på darlings

Som Andreas’ beskrivelse illustrerer, har skabelsesprocessen for albummet Karrusel været ret unik. Det er således en kollektiv udgivelse, hvor i alt 20 musikere/komponister fra bands som Alcoholic Faith Mission, CODY, Hellraiserten, YouYouYou, Laurence The Crowned, Monkey Cup Dress, Stærosaurus, The Ondt and the GraceHoper, Chorus Grant, KutiMangoes, Rasmus Walter, Babylove and the Van Dangos, The White Album, Asger Techau, Ønskeøen, Signe Trylle, m.fl. har bidraget til.

Der er ingen tvivl om, at en del darlings er blevet slået ihjel, og lige så mange kameler er blevet slugt undervejs, idet albummets 9 sange har været igennem mange forskellige kreative hænder og hoveder, før det endelige resultat lå klart.

Helt konkret er albummet Karrusel blevet til ud fra en konceptuel model, som skulle få kreativiteten og ideerne til at arbejde på en helt ny måde. De 9 numre er efter kollektivets eget udsagn skrevet som en musikalsk foldetegning eller karusseltur. Ni forskellige arbejdsgrupper har afleveret “hovedet” af et nummer, og herefter er det blevet afgjort ved lodtrækning hvilken gruppe, der skulle overtage hvilket nummer. Herefter er der blevet trukket lod igen, og numrene har således fået endnu en behandling af en ny gruppe. Og således igen og igen. Rundt og rundt, som en karrusel. Afslutningsvis er pladen produceret af Nikolaj Nørlund, der har samlet lydbilledet, på tværs af den ellers ganske spraglede karruseltur, som pladen byder lytteren med på.

“Med pladen vil vi gerne integrere dette kaos i musikken og udnytte det uforudsigelige, som kaos nu engang skaber. Albummet rummer en musikalsk mangfoldighed og udtryk, som hvert band ikke ville kunne have skabt på egen hånd.” fortæller Morten Øhlenschlæger fra bandet YouYouYou.

“Det var en fascinerende at opleve hvordan numrene muterede i den her process. Sangene kunne aldrig være kommet derhen på andre måder end den her. Man siger, at for at nå til et godt kreativt resultat skal man kunne dræbe sine darlings. I den her process har der nærmere været tale om seriemord på darlings,” siger Andreas Stær, sanger i bandet Stærosaurus, og fortsætter: “Der har været 20 højst ambitiøse og viljestærke personer med helt nede i maskinrummet af den her process. Så det er da klart, at der er nogle egoer, som er blevet udfordret undervejs. Men hvis man ikke skubber sig selv (og hinanden), så kommer man jo aldrig videre”.

Hvordan albummet lyder i sin helhed kan du finde ud af på fredag den 9. marts! Du kan dog også allerede nu tjekke førstesinglen Wide Open ud nedenunder samt det mere køligt snigende nummer Killers on the Loose via P6 Beat programmet “Weekend med Carsten Holm” fra d. 2. marts.

 

Coveret til Karrusel ser således ud:


COVER ART: CHRISTOFFER KILDAHL

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply