Northside Festival 2012 (part 2)

1 jul 2012 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

Foto: Mette Lund Korsgaard

Northside Festival fortsat…

Choir Of Young Believers

Choir Of Young Believers med Jannis Noya Makrigiannis i spidsen var lørdag en ren fryd at lægge øre til. Vellyd fra start til slut, hvilket var tiltrængt efter at ørerne havde været i Justice’ distortionmaskine natten før. Det var tydeligt, at det 7 mand store band har mange koncerter og en verdensturné bag sig, for de mange instrumenter var utrolig godt sammenspillede.

Den svulstige lyd gjorde sig godt på Northsides prisvindende K1 lydsystem, der sørgede for et lækkert nuanceret lydbillede. Choir Of Young Believers gjorde deres til, at man glemte gårsdagens tømmermænd. En dejlig koncert var det!

 

Eagles Of Death Metal

Den type lige ud af landevejen rock, som Eagles Of Death Metal mestendels står for, er normalt ikke noget jeg lytter så meget til. Ikke desto mindre var det en underholdende koncert og en demonstration i ren rock og rul attitude!

Frontmand Jesse Hughes lagde ud med at meddele, at han havde mistet alle sine stoffer i Finland dagen før. Så var stilen ligesom lagt. Og så gik det ellers over stok og sten med iørefaldende guitar riff og sprudlende ekvilibristisk trommespil fra trommeslager Joey Castillo, som for mig var højdepunktet rent musikalsk.

Koncertens lyd kunne have været bedre, det var lidt som om præcisionen manglede lidt fra især Hughes side, som havde ligeså travlt med at underholde som med at spille og synge. Entusiasmen fejlede dog ikke noget. Flere gange forvandlede Hughes sin guitar til en maskinpistol og begyndte at “skyde” løs på publikum, mens han filede løs på strengene, ligesom han havde mange små lumre og skælmske anekdoter og historier og i det hele taget havde et godt tag på publikum.

Selvom både musikken og Hughes underholdende virkemidler blev lidt ensformige i længden, var det en fin lille koncert, der efterlod en med et smil på læben.

 

James Blake

Koncerten med engelske og altid velfriserede James Blake viste en imponerende musikalitet både fra hovedpersonen selv og sit band bestående af trommeslager Ben Assiter og guitarist og sampler Rob McAndrews.

James Blakes unikke kombination af dubstep og soul skabte rummer i sig selv store kontraster mellem det elektronisk, manipulerende og organisk genuine. Den kælderdybe sub bas gav ramte en fysisk med vibrationer i brystet, mens man ikke kunne undgå at blive imponeret af Assiters præcision og stilsikkerhed bag de trommerne.

Mest imponerende var Blakes stemme som bare rammer hjertet direkte. Den rummer en inderlighed og sjælfuldhed, som jeg sjældent har hørt mage, og denne dag i Århus var ingen undtagelse. Blake manipulerede flittigt med vokalen, både med autotuner og såkaldt pitch-shifter, så den blev mere højfrekvent. Han bruger disse effekter meget kunstnerisk og kreativt, men jeg har det alligevel det lidt ambivalent med det, når nu manden synger så godt. Jeg tog således mig selv i at ønske mig mere af Blakes orignale, smukke stemme, især når den blev autotunet.

Ligeledes blev det lige lovligt støjende og forvrænget i udtrykket til min smag ind i mellem. Især Blakes hang til at lade sin synthesizer dominere irriterede mig en anelse. James Blake var efter min opfattelse stærkest når lydbilledet ikke var overlæsset, men i stedet holdte sig til få virkemidler i et samlet minimalisktisk udtryk. Når dette skete, var James Blake og band til gengæld også ekstremt stimulerende at lytte til.

Afslutningen var et cover af Joni Mitchells A case Of You, som også er at finde på EP’en Enough Thunder. Sangen fungerede eminent som sjælfuld afslutter og må have overbevist selv de mest skeptiske blandt publikum om James Blakes overlegne vokale kvaliteter.

 

Ris og Ros

Generelt var Northside en posistiv oplevelse. God stemning, velarrangeret, god kommunikation om ændringer i programmet og fokus på bæredygtighed som ekstra plus.

Af ting der kunne gøres bedre, vil jeg gerne fremhæve maden. Ikke at den ikke var lækker. Det var den! Jeg synes bare de fleste tilbud var for dyre i forhold til portionstørrelserne. F.eks. købte jeg chili con soya til 45 kr. som langt fra kunne mætte en voksen mand. Faktisk var jeg nødt til at købe både en burger til 65 kr. og omgang til fiskefrikadeller til 45 kr. for at blive mæt. 155 kr. for at blive mæt er i overkanten. Til gengæld var pastasalaterne rimeligt prissatte. Jeg kan ikke huske hvad de præcist kostede, omkring  50 kr., men der var rigeligt – sådan skal det være!

Selvom lydsystemet i år var blevet opgraderet til det prisvindende K1, så var lyden ikke altid i top. Det var ofte som om volumen svingede op og ned. Problemet blev større des længere væk fra scenen man stod, så måske havde det noget med vinden af gøre? Det lød i hvert fald som om vindstød tog lyden, og det var også noget jeg hørte andre festivalgæster snakke om.

Disse forhold ændrer dog ikke på, at Northside 2012 var en god festival med god musik, og der er ingen tvivl om, at den er et stærkt bidrag til Århus’ kulturliv.

Jeg er helt sikkert at finde blandt gæsterne næste år igen!

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,

Leave a Reply