Navneløs

16 jan 2013 by Stinus, No Comments »

Billede 1

Gæsteindlæg: Stinus Kirkeskov

Danmarks musikvækstlag strutter for tiden af kreativitet og villighed til at udfordre og eksperimentere med lyde. For nyligt blev der på denne blog skrevet om fantastiske Luftkastel, der blander forliste drømme og desperationens eskapisme med sjælelige guitarer og en sindsoprivende vokal. Nu er der så et nyt navn i stalden i en i forvejen imponerende talentmasse. X Factor “go home” får man unægtelig lyst til at sige. Dette er hvert fald bedre end samtlige vindere af førnævnte talentshow, og endnu et bevis på at stjerneskud fra himlen rent faktisk kan lande på jorden. Navnet er paradoksalt nok Navneløs, og de byder lytteren indenfor til dansksproget poesi, store instrumentale orkestreringer, melodisk støj og en naiv nervefuld vokal.

Bandet er på intet mindre end syv medlemmer, og de er spredt godt og grundigt over det danske atlas. Kernen i gruppen er Lin Rosenbeck (vokal) og Johan Kruse (sangskriver, guitarist) og de udgav i september 2012 deres selvbetitlede debut ep. En ep der fik mange roser med på vejen af en samlet kritikermasse. Som mange medier skriver om dem, er sammenligningen med Under Byen næsten uundgåelig på grund af den klassiske instrumentering, de storladne toner, avantgarde orkestreringer, og så synger Under Byen jo også på modersmålet.

Men jeg vil nu fastholde, at det er to vidtforskellige bands, og det høres især på de naive tekster om kærlighed, sorger og glæder. Det ses dog også på gruppens gennemsnitlige alder der kun er omkring 19 år, og taget det i betragtning er det en moden og modig lyd, Navneløs bryder ud med. Jeg er hvert fald solgt til stanglakrids over musikerne som danner dette fænomenale nye danske band. Sjældent har noget lydt så eksperimenterende og smukt i en køn blanding af rocket uro og folket stille stunder.

Lyt eksempelvis på deres bandcamp profil til den både ømme og støjende Solsikker, eller den blæseinstrument startende og cello akkompagnerede Før det bliver blåt, der leder tankerne hen mod Chimes And Bells, eller et helt tredje bud kunne være den klaverbårne svanesang Gennem gråt glas og dug, hvor Lin’s vokal fuldstændig stjæler ens opmærksomhed med dens skrøbelige klang.

Hør hele den helstøbte EP herunder:

 

Her er der også noget visuelt til dem, der bare ikke kan vente med at se dem live, hvor de forresten er at finde på landevejen den kommende tid. En af koncerterne bliver holdt på Ideal Bar ved Vega den 2. marts, og en opfordring skal der helt klart lyde herfra til at lægge vejen forbi den dag for at opleve dette unikke og unge orkester, hvis fremtid er ualmindelig lys.

 

I februar/marts kan du i øvrigt fange Navneløs på følgende datoer rundt om i landet:

7. februar: Walthers, Skanderborg

8. februar: Kaffe & kærlighed, Hjørring

16. februar: Radar, Århus

28. februar: Atlas, Århus

2. marts: Ideal Bar, København

 

Navneløs | Bandcamp

Navneløs | Facebook

Navneløs | Spotify

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply