KHAN debuterer med det audiovisuelle værk ‘Occupy’

7 jun 2017 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

Et nyt dansk avantgarde-pop projekt har set dagens lys i form af den danske sangerinde KHAN.

Bag kunstnernavnet finder man sangerinden Karen Juhl. Hun er forsanger i det minimalistiske indiepopband Luumen, men har nu også taget skridtet ud i musikverdenen som soloartist.

Debuten består ikke alene af de to interessante elektroniske pop-perler As We Wait og Tsunami men også af to ledsagende videoer, der i form af lækker æstetik og høj production value sætter en høj standard. Tilsammen udgør sangene og videoerne det visuelle værk Occupy. Førsteudgivelsen As We Wait udkom i marts og Tsunami er netop udkommet i maj via det britiske musik- og kultursite The 405 Music and Culture Magazine, og begge sange er med god grund kommet i rotation på P6 Beat.

KHANs ambitiøse visuelle pop-projekt, beskriver hun selv som en novellesamling som hverken er trykt eller analogt afsluttet, og så er det inspireret af den måde, vi tilgår musik på i dag:

“Jeg var interesseret i at finde en form, som spillede ind i den lytning, de digitale platforme har været med til at forme, hvor den enkelte sang optræder side om side med links til andre sange, forslag til andre kunstnere, på venners facebook-profiler og online magasiner, forklarer hun og fortsætter:

“Jeg mener, det betyder noget for hvordan vi hører musik, at vi møder den gennem YouTube, Spotify eller andre platforme, som er bestemt visuelt udformet. På den måde er alle udgivende musikere potentielt også visuelle kunstnere, det er bare ikke alle der går aktivt ind i det.”

Men for KHAN hænger det musikalske og det visuelle udtryk altså uløseligt sammen, og derfor har det også været naturligt for hende at udgive et visuelt værk, da videosiden giver mulighed for konkret billeddannelse.

 

Kærlighed er fælles tema

Det fælles bånd mellem As We Wait og Tsunami er temaet kærlighed. Der er dog ikke tale om den klassiske romantiske kærlighed. Karen beskriver det selv, som kærlighed som kraft. Her er nemlig ingen happy ending eller forløsning:

“Teksterne er præget af en analytisk og observant sprogtone, men stemmen bevarer et sårbart leje gennem melodierne. As We Wait nærmer sig fx den arketypiske power ballad, men dyrker samtidig det loopede, status quo – både musikalsk og tekstligt. Hverken sangene eller videoværket finder “en udvej”, og der findes ikke det der sidste forløsende omkvæd.”

Selvom de to singler kredser om samme tema, så er der stor forskel i det musikalske udtryk.

Førstesinglen As We Wait’s fundament er en slæbende, glidende synth, der løber igennem nummeret. Dertil tilsættes de skarpe elektroniske udladninger samt KHANs fine lyse stemme.

Anden-singlen fra OCCUPY-værket har et mere uptempo trommebeat og er knap så kantet og maskinelt. På sangen viser KHAN, at hun også omfavner den klassiske pop-melodi tilsat lidt elektroniske spidsfindigheder. Til sidst i nummeret får vi dog lidt af den skarpe metalliske lyd, som også er at finde i As We Wait, den sniger sig ligesom ind og forsvinder igen, som en lurende uro. Det er tydeligt at mærke, at kærlighed har torne i KHANs univers.

 

Inspirationen bag værket

Forskelligheden i de to sange giver god mening, når snakken falder på KHANs inspirationskilder. Hun trækker nemlig på så forskellige musikalske bekendtskaber som Arca og Kaitlyn Aurelia Smith og Marvin Gaye og motown-lyden:

“Både Arca og Kaitlyn Aurelia Smith er komponister som nærmest skriver helt arkitektonisk for øret – deres lyd består af plirrende detaljer tæt ved øret, som vokser ind i sindrige forløb. Motown inspirationen kommer til udtryk i dyrkelsen af den helt enkelt pop-form men med rå energi”, fortæller Karen.

Den arkitektoniske tilgang til musikken fornemmer man tydeligst på As We Wait. Og hvis man skal have alle de musikalske finesser med, så er det på med høretelefonerne, for nummeret byder på mange interessante lag. Hvorimod Tsunami dyrker den mere enkle pop-form dog uden at blive forsimplet og kedelig at lytte til.

 

Videoerne

De to singler er som nævnt ledsaget af to videoer, og her invitere KHAN os ind i et hyperstiliseret musikvideounivers af høj kvalitet. Begge videoer er visuelt pirrende og surrealistiske, og ligesom musikken, er der mange detaljer at lægge mærke til. Begge videoer er skabt af instruktørerne Marie Boye (videoer for Lowly, Mew etc.) og Siff Pristed, der har skabt et univers af overflade, surrealisme og horror. De er bestemt et kig værd.

Inspiration til de to videoer, har KHAN fundet gennem det store internet, som hun beskriver som en evig inspirationskilde, men også kunst fra Barokken har været sat sit præg.

“Jeg har været visuelt optaget af det svulstige og temmeligt dramatiske, der kendetegner en del kunst fra Barokken, der viste magt gennem det glitrende og voldsomme. Det drama, den vold – både den udtalte og uudtalte, der udspiller sig gennem Occupy, blev yderligere sat på spidsen gennem den her hyper-æstetiserede stil.”

 

Med en udgivelse der både har højt ambitionsniveau, stærke sange og flot visuel æstetik, så er KHAN én af de nye kunstnere, man helt sikkert skal holde øje med. Hun har netop spillet koncert ved årets Spot Festival, og arbejder lige nu hen mod en udgivelse i første halvdel af 2018. Hvilken form den kommende udgivelse får er uafklaret. Men det er helt sikkert værd at holde øje med.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

Leave a Reply