Flod – Joki (single)

4 aug 2013 by Søren Lund Korsgaard, 1 Comment »

Flod Jacob Ljørring

Foto: Jacob Ljørring

Det er mig en glæde at kunne rette fokus på den første single med titlen Joki fra bandet Flod, som nok er et nyt bekendtskab for de fleste. Nummeret er fra den kommende EP Kurs med udgivelsesdato den 20. september.

Flod vandt Rock Nord prisen i 2010, en pris som blandt andet hedengangne Oh No Ono også vandt tidligt i deres karriere. Med i prisen fulgte en koncert på Skanderborg i 2011 som markerede et foreløbigt højdepunkt i bandets levetid. Et højdepunkt som at dømme efter Flods nye single (og EP’en, jeg har været så heldig at få lov at snigelytte til) snart vil blive efterfulgt af nye højdepunkter.

Flod har rod i post-rockens musikalske univers og har blandt andet været kraftigt inspireret af Explosions In The Sky, som bandet også spillede et covernummer af til deres koncert Skanderborg Festival.

Gennem det sidste halvandet år har bandet udviklet deres lyd betragteligt. Flod har givet slip på deres forbilleder fra post-rocken og genrens nogle gange forudsigelige formel og står nu på egne ben. Man kan selvfølgelige stadig høre post-rockens indflydelse, især i den herskende melankolske stemning og i klimakserne, når trommerne buldrer højest. Men udtrykket er nu blødt op med adskillige nye elementer – både med virkemidler fra den elektroniske musiks forunderlige verden, de yndefulde melodier fra folke-musikken og den nyklassiske musiks majestætiske instrumenter (diverse blæsere og strenginstrumenter).

Flod – Joki

Som det fremgår af singlen Joki, er der masser af fine detaljer at gå på opdagelse i. Det lyder lidt som danske band Efterklang for nogle år siden med deres fine fornemmelse for at fusionere elektronisk musik, symfonisk musik og rock. Et andet lighedspunkt mellem Flod og Efterklang, er at man får fornemmelsen af, at bandet med musikken vil fortælle en historie og ikke bare udtrykker følelser og stemninger.

Der hvor Flod adskiller sig, er at de på eventyrlig vis har tilføjet en ekstra ingrediens til det ellers umiskendelige melankolsk skandinaviske – nemlig noget eksotisk orientalsk, nærmest fjernøstlig mystik.

Joki indleder med flimrende, pulserende elektronisk ambience, et fjernt klokkespil, og noget der lyder som et sample fra et kinesisk kor. Alle virkemidler, som udfolder sig i forskellige variationer over det næsten 7 minutter lange nummer. Koret hakker en anelse som en radiostation, der mister sit signal, og efter et kort vakum fylder et monumentalt og basfyldt “crash” tomrummet. Og så er vi i gang. Nummeret drømmer herefter derud af med talrige instrumenter smygende sig om hinanden på flere planer. I fællesskab skaber kor og instrumenter en nærmest tredimensionel lyd, der er befriende let at fortabe sig i.

Efter knap 2 minutter og 25 sekunder tager et højstemt kor teten og fungerer som et slags omkvæd rent melodisk. Joki bølger op og ned i intensitet og er generelt komponeret med stort overskud og desuden flot produceret.

Jeg kan afsløre, at Joki kun er begyndelsen på en smuk og kontrastfuld rejse, som du kan opleve ved selvhør, når Flods Kurs EP udkommer den 20. september.

 

Flod | Facebook
Flod | Blog
Flod | Soundcloud

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , ,

One Comment

  1. […] så den er måske også faldet på et tørt sted for dem, der har holdt ud så længe. Musikbloggen Musik mig blidt har givet os en masse rosende ord, og vi har landet en koncert på dette års Reeperbahn Festival i […]

Leave a Reply