Bedste udenlandske albums (LP) 2014

26 jan 2015 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

Bedste udenlandske Albums 2014

År 2014 var spækket med fantastiske udenlandske albumudgivelser i LP-formatet, og selvom jeg synes det er en sindssyg svær øvelse, har jeg forsøgt at vælge mine favoritter. Placeringerne skal tages med at gran salt. Skulle jeg tage stilling en anden dag, havde der sikkert være byttet en del om. At rangordne ens favoritter på denne måde virker lidt omsonst, idet genrer og udtryk er så forskellige og giver mening og nydelse i forskellige situationer og stemninger.

Ordet “bedste” i overskriften skal også tages med et gran salt. Listen er selvfølgelig for det første stærkt subjektiv, og for det andet kan jeg langt fra påstå, at jeg har hørt alle udgivelser fra 2014, selvom guderne skal vide, at jeg har lyttet til ekstremt meget! Der vil altid være udgivelser, men slet ikke opdager eller ikke får givet en chance eller det antal lyt der skal til før genialiteten åbner sig.

Trods disse forbehold er det mit håb, at listen kan inspirere dig til at gå på opdagelse i de albums, du ikke lige kendte i forvejen eller give dem, der får en klokke til at ringe en ekstra chance.

Jeg har samlet ét glansnummer fra hver udgivelse i en playliste til sidst i indlægget.

 

39. The Dø – Shake Shook Shaken
38. Jungle – Jungle
37. Lana Del Rey – Ultraviolence
36. Deru – 1979
35. Emilie Nicolas – Like I’m A Warrior
34. FKA Twigs – LP1
33. Erland And The Carnival – Closing Time
32. Max Cooper – Human
31. Lydia Ainsworth – Right From Real
30. Angel Olsen – Burn Your Fire for No Witness
29. Hundred Waters – The Moon Rang Like A Bell
28. Chet Faker – Built On Glass
27. The/Das – Freezer
26. Sohn – Tremors
25. Samaris – Silkidranger
24. D’Angelo and The Vanguard – Black Messiah
23. Gidge – Autumn Bells
22. Alvvays – Alvvays
21. Moodoïd – Le Monde Möö
20. Hooray For Earth – Racy
19. Temples – Sun Structures
18. Timber Timbre – Hot Dreams
17. Nick Mulvey – First Mind
16. Dawn Golden – Still Life
15. Sun Kil Moon – Benji
14. Simian Ghost – The Veil
13. The Acid – Liminal
12. Alice Boman – EP II & Skisser
11. Ben Howard – I Forget Where We Were

10. Kiasmos – Kiasmos

Kiasmos – Kiasmos

Island­ske Ólafur Arnalds og færø­ske Janus Ras­mus­sen har eksisteret siden 2009, men først i 2014 udkom deres debutalbum. Og det var i den grad ventetiden værd! Albummet, der er blevet til i Ólafur Arnalds nye studie i Reykjavík, er primært optaget med brug af akustiske instrumenter sammen med en række synthesisers, trommemaskiner og tape delays. Resultatet er en isnende smuk og episk lydende kryds­ning mel­lem neoklas­sisk og elek­tro­nisk musik, nogle gange grænsende til techno. Albummet nærmer sig ofte en lækker stoflighed og emmer på én gang af majestætisk og melan­kolsk intensitet! Er lige så egnet til dansegulvet som til høretelefonerne.

 

 

9. Generationals – Alix

Generationals – Alix

Den New Orleans-baserede indie-rock/pop duo Gene­ra­tio­nals låner ele­men­ter både fra 50’erne, 60’erne, 790’erne og 80’erne og kry­drer det med elek­tro­ni­ske ele­men­ter fra nuti­den. Nogle gange bli­ver det nær­mest dansa­belt som på Rea­ding Signs og Heart In Two, der låner kraf­tig fra synt­hpop og disco fra 80’erne. Med lidt god vilje kan man fak­tisk danse til alle num­rene, selvom det måske så mest er egnet til sidst på nat­ten, hvor folk er fulde og kær­lige og lidt sløve og dan­ser med halvfjol­lede salige smil på læberne til de til­ba­ge­læ­nede, men alli­ge­vel erner­gi­hol­dige toner. Alix fortjener hæder for dens opti­mi­stisk og char­me­rende pop fuld af iøre­fal­dende melo­dier, nasale voka­ler, smukke fal­set­toer, upbeat trom­mer og mild mærkelighed.

 

8. I Break Horses – Chiaroscuro

I Break Horses – Chiaroscuro

Chiaroscuro er svenskernes andet album og byder på dystert og dram­tisk synt­hpop med mas­ser af små spræk­ker af lys. Det er lidt som at køre forbi en skov i tus­mørke, hvor man spot­ter den ned­ad­gå­ende sol glimte mel­lem træ­erne. Man efterlades beru­set og hyp­no­ti­se­ret! Numrene Denial, Faith og åbneren You Burn er synthpop, når det er allerbedst!

 

7. Saint Saviour – In The Seams

saint savour

Et personligt og ærligt album bestående af 12 poe­ti­ske singer-songwriter per­ler med under­to­ner af folk. Becky Jones’ stemme er lys, klar og luf­tig og meget beha­ge­lig at lytte til, og arran­ge­men­terne er iderige, trods det fak­tum at lyd­bil­le­det ofte kun rum­mer et eller to instru­men­ter af gan­gen med kla­ve­ret, aku­stisk gui­tar eller stry­gere som pri­mære virkemidler.

 

6. A Winged Victory For The Sullen – Atomos

A Winged Victory For The Sullen – Atomos

A Win­ged Victory For The Sul­len er et sam­ar­bejde mel­lem Dustin O’Halloran og Stars Of The Lid’s Adam Wiltzie. Atomos er deres andet album, komponeret til en danseforestilling med samme navn af Wayne McGregor. Albummet er et mesterværk af neoklassisk skønhed af den grandiose og melankolske slags. Perfekt egnet til de stun­der, hvor du bare vil hive stik­ket ud og lade tankerne vandre til fejende strygere og ambiente droner.

 

5. Douglas Dare – Whelm

Douglas Dare – Whelm

Navnet Douglas Dare lyder lidt som et superhelte navn, og den 23-årige engelske singer song-writer og pianist, der tilsætter elektroniske effekter til sin musik besidder da også nogle musikalske evner udover det sædvanlige. Doug­las Dare kom­bi­ne­rer kla­ve­rets unikke klang­far­ver med trommer, elektroniske finur­lig­he­der og blæ­se­in­stru­men­ter og er samtidig en singer-songwriter. Hans vokal smy­ger sig sjæl­fuldt og med en insi­ste­rende inten­si­tet og dybde om kla­ver­to­nerne, så det er svært ikke at blive tryl­le­bun­det. Debuten Whelm er et bittersødt, råt og ærligt album — og for første gang i lang tid —et piano-singer album der ikke drukner i klichéer.

 

4. Death Vessel – Island Intervals

Death Vessel – Island Intervals

Death Vessel alias tysk/amerikanske Joel Thibodeau har kreeret et overset og meget betagende, nærmest magisk folk-pop album, hvor hvert eneste af de 8 numre kunne være singler. Det melodiske overskud er nemlig uhørt højt fra ende til anden og Thibodeaus androfyne falset er ikke mindre end gudsbenådet. Hvis du synes, at det af og til lyder en anelse som Sigur Rós skyldes det, at albummet er produceret af  Island Intervals er et af de mest oversete albums fra 2014.

 Death Vessel – We Agreed

 

3. Foxes In Fiction – Ontario Gothic

Foxes In Fiction – Ontario Gothic

Et album badet i rumklang,  der på fornemmeste vis bygger bro mellem Dreampop, shoegaze og ambience. Warren Hildebrand selv kalder det for ”helende pop”. Gennem musikken forsøger han at håndtere eksistentielle kvaler som følge af broderens pludselige og tragiske død samt udfordringerne (homofobi og vold) ved at vokse op som homoseksuel i den canadiske provins Ontario. Resultatet er rørende og Owen Palletts strygerarrangementer giver melankolien en dybde udover det sædvanlige (særligt i Shadow’s Song).

 

2. Low Roar – 0

low-roar-0

Low Roar befinder sig et sted i mellem Sigur Rós og Thom Yorke og dyrker på sig egen afdæmpede måde ensomheden som den måske ser ud i det rå, men smukke islandske landskab. Med hjælp fra Silla fra Múm og María fra Amiina er kompositionerne på albummet 0 spændt ud mellem det atmosfærisk svævende og rytmisk-elektronisk eksperimenterende. Manden bag, Ryan Joseph Karazija, har den klareste, uskyldsrene stemme du kan forestille dig. Den synes at skære ind til hjertet så nemt som papir bryder hudens overflade!

 

1. Avi Buffalo – At Best Cuckold

Print

Avi Buffalo var en af de allerførste artister jeg skrev om på Musik Mig Blidt i forbindelse med den sevbetitlede og vidunderligt bittersøde, legesyge  og ungdommelige indiepop debut fra 2010. I mellemtiden er frontmand Avi Zahner-Isenberg blevet fire år ældre (dog stadig kun 23 år gammel!) og et nyt album har har set dagens lys. At Best Cuckold er en mere end værdig og mere moden opfølger, stadig proppet til randen med de smukke melodier du kan forestille dig!

Avi Buffalo – Overwhelmed with Pride

 

 


 Playliste

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply