5 danske must-sees til Copenhagen Jazz Festival 2016

29 jun 2016 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

copenhagen jazz festival 2016
Kunstplakat af Halfdan Pisket (køb her)

Copenhagen Jazzfestival der i år kan fejre 37 års fødselsdag, finder sted fra d.1-10 juli. I den anledning er jeg dykket ned i dette års program, for at finde frem til de navne der fortjener et live-lyt på en af de mange scener og venues der tages i brug i løbet af festivalen. Det kæmpemæssige line-up på årets festival resulterer i hvad der føles som et endeløst program, der er fyldt med både danske og udenlandske navne. Der er derved mulighed for en tilsvarende endeløs strøm af musikalske indtryk og oplevelser.

Årets jazzfestival program er inddelt i 8 kategorier, og strækker sig bredt fra kategorien “Sound of New Orleans” til kategorien “Something else”.

Flere jazz-poppede, indie-jazzede (om man vil), world-jazzede og eksperimenterende musikalske projekter springer frem fra programmet, hvis blot man er forberedt på at lede. Her er fem danske navne som Musik Mig Blidt anbefaler:

 

Kentaur

Kentaur spiller på Arbejdermuseet d. 5. juli kl. 21:30

Den københavnske trio Kentaur trænger dybt ind i lytterens øregang med gådefuld melankoli og dragende dyb vokal. Bandet ønsker at sangene skal leve deres eget liv, og deres håb er, at denne frihed giver lytteren plads til at lægge egne stemninger, fortolkninger og oplevelser i dem.

Kombinationen af analoge og elektroniske instrumenter giver musikken en forfriskende diversitet der sammen med smukke vokalharmonier og et gennemført univers skaber en smuk helhedsoplevelse.

Lyt til: Arms of Infinite

 

CTM

CTM, spiller på Arbejdermuseet d.6 juli kl. 21:30

CTM eller Cæcilie Trier Musik forfører lytteren i harmoniske og fængende kompositioner, der gennemsyres af altopslugende vokal, der uden tøven guider lytteren til forståelse for følelse og udtryk i det enkelte nummer.

CTM’s anden EP Suite for a Young Girl sammenfatter elementer fra den klassiske musik med mere eksperimenterende elektroniske toner samt gennemgående brug af reallyd. Det musikalske landskab som præsenteres på Suite for a Young Girl, sætter musik til den enkelte lytters helt egne mentale visualiseringer af følelser og ord, der svæver ovenpå de storladne, stærke og alligevel ganske forsigtige klangflader.

Lyt til: Enscorted/The Road og Le Mer

 

I Think You’re Awesome

I Think You’re Awesome spiller fredag d.1. juli på Huset KBH kl. 21:00

Århusianske I Think You’re Awesome, efter egen beskrivelse et “indiejazzband”, udforsker eventyrlige og følelsesladede musikalske strømninger. I starten af 2016 udgav bandet album Books samt Books live. Før da i 2014 udkom debuten med den rørende titel Løft Mig Op, Så Jeg Kan Nå.

Musikken, der kredser om en stærkt defineret rytmik opnået ved hjælp af to trommeslagere og derved to trommesæt, er udelukkende instrumentalmusik, men lader guitarer og keyboards overtage en nærmest syngende melodiform. Det musikalske univers er eftertænksom, med følelse af total fordybelse og opslugelse af nuet, som at gå igennem døre til et magisk land, og ikke se sig tilbage.

Jeg glæder mig til at opleve den koncentration og fordybelse som skinner ud af musikken i levende live.

Lyt til No 5 with a bullit, Det er allerede sommer og The Short Version Serenity Prayer:

 

Books opført live i bandmedlem Jens Mikkels barndomshjem:

Trackliste:
(00:00) Det Er Allerede Sommer
(05:40) Three Day Open Season
(12:25) Everyone’s A Comedian
(16:56) The Short Version Serenity Prayer
(22:52) People Who Love Each Other
(28:10) No. 5 With A Bullet
(34:34) Alting Hele Tiden

Både Books og Løft Mig Op, Så Jeg Kan Nå  kan i øvrigt downloades gratis via bandets hjemmeside. Musikken kan også erhverves på vinyl/cd. Jeg er stor fan af det smukke, farverige og drømmende artwork af Simon Gorm Eskildsen!

ITYA1cover Books-FrontCover-WEB

 

Girls in Airports

Girls in Airports spiller på Frederiksberg Brandstation d.9. juli kl. 19:00

Ligesom hos I Think Your Awesome spiller Girls In Airports instrumental musik. Bandets lyd er meget eklektisk og lader sig inspirere af og går på opdagelse i genrer fra hele verden, også den ikke vestlige. Resultatet er en unik og ofte hypnotisk blanding af jazz, folk og og indie, som er meget visuelt i sit udtryk. Man kan ligesom se musikkens inspirationskilder for sig som en indre film af landskaber og miljøer, når man giver sig hen til den.

I 2015 udgav de deres fjerde album Fables efter 5 års sammenspil og turnéer i både ind og udland. Girls in Airports beskriver hvert nummer på Fables som små individuelle historier, enten som abstrakte fortællinger eller med referencer til ting, gruppen har oplevet sammen på deres rejser rundt om i verden.

Albummets numre er abstrakte og til tider uforståelige med momenter af bløde og forførende blæsere, men også forstyrrede og oprørske trommerytmer, der slynger sig i takt med melodiens tonale humørsvingninger.

Lyt til: Sea Trail

 

Lyt til bandets fornemme bagkatalog:

 

Den Magnetiske Ørn/The Magneric Eagle

Den Magnetiske Ørn spiller på Råhuset d. 4-9. juli kl. 23:00

Hvis du har smag for spænding, skønhed og pulserende vanvids-øjeblikke er Den Magnetiske Ørn et orkester du sent vil glemme. Som selvbeskrevne revolutionære fører Den Magnetiske Ørn lytteren ind i et univers fyldt med det ufattelige, det ærlige og det overraskende. Den musik der bliver fremført til gruppens koncerter er altid improviseret, spillet og formidlet ud fra en følelse af nuet, publikums  og gruppemedlemmernes indbyrdes impulser der samles i et fælles musikalsk udtryk.

De fire musikeres samspil giver udtryk for en stærk musikalsk erfaring i form af tillid til hinandens musikalske virke, og en længsel efter at slippe musikken fri og være til i det øjeblik der er blevet dem givet. Det bliver stærkt at være med dem i det øjeblik.

Lyt til: It’s Michael by the way

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply