We Are The Way For The Cosmos To Know Itself

21 apr 2013 by Søren Lund Korsgaard, No Comments »

tumblr_lnvnc1YIXN1qb7j4io1_1280

Lad mig præsentere et band med et navn, jeg tror må være det længste endnu på Musik Mig Blidt: We Are The Way For The Cosmos To Know Itself.

WATWFTCTKIS består af fire medlemmer, Mads Kinnerup Jørgensen, Julie Christiansen, Martin Brunbjerg Rasmussen og Lasse Jacobsen, og både navn og musik udspringer af en fascination af filosoffen og fysikeren Carl Sagan.

Selve navnet er taget fra slutningen af dette Carl Sagan citat:

“The surface of the Earth is the shore of the cosmic ocean. On this shore, we’ve learned most of what we know. Recently, we’ve waded a little way out, maybe ankle-deep, and the water seems inviting. Some part of our being knows this is where we came from. We long to return, and we can, because the cosmos is also within us. We’re made of star stuff. We are a way for the cosmos to know itself.

Eneste forskel er at det ubestemte “a” er skiftet ud med det bestemte “the”. Måske et udtryk for selvtillid? I givet fald har de efter min mening noget at have det i.

Jeg havde en lille snak med Mads fra WATWFTCTKIS om, hvad det er ved Carl Sagans tekster og ideverden, der inspirerer dem, og hvordan det har smittet af på bandets musik og lydæstetik.

Mads fortæller:

“Nøglen til vores Carl Sagan inspiration er hans koncept omkring inter-galaktisk kærlighed. Hans målestok for civilisation er bevidsthed. Derfor syntes vi at citatet We Are The Way For The Cosmos To Know Itself er så uendeligt smukt. Det skal forstås sådan, at han betragter de mest udviklede kulturer eller civilisationer som samfund, hvori der findes den største bevidsthed omkring hvor uendelig lille menneskeheden er i et univers som er uendeligt stort. Det er altså et ydmygt princip, som allerbedst beskrives i det her citat:

”Initially our loyalties were to ourselves and our immediate family, next, to bands of wandering hunter-gatherers, then to tribes, small settlements, city-states, nations. We have broadened the circle of those we love. We have now organized what are modestly described as super-powers, which include groups of people from divergent ethnic and cultural backgrounds working in some sense together — surely a humanizing and character building experience. If we are to survive, our loyalties must be broadened further, to include the whole human community, the entire planet Earth. Many of those who run the nations will find this idea unpleasant. They will fear the loss of power. We will hear much about treason and disloyalty. Rich nation-states will have to share their wealth with poor ones. But the choice, as H. G. Wells once said in a different context, is clearly the universe or nothing.”

Han fik overtalt Nasa til at tage det her billede (http://earthbydavidbrin.pbworks.com/w/page/15607669/TheLogo) med Voyager 1 sonden. Det understreger hans pointe i en helt ekstremt pragmatisk manér, som vi mener er eksemplet på den ypperligste æstetik! Nemlig at jorden er så ufattelig lille, og vi har ingen anden mulighed end at indgå solidarisk i fællesskaber med hinanden, ellers er vi dømt til at dø alene – for der er ingen andre end os og kun os!

Hvordan det her hænger sammen med vores musik?! Først og fremmest fordi musik er ekstatisk og trance! Vi håber at folk bliver rørt af noget guddommeligt, når de hører os live! Det er den oplevelse, vi selv har når vi spiller live. Vi har oplevelsen af at glemme alt undtagen det at være en del af et fællesskab omkring vores musik. Altså er vi alle sammen opløftede ind i et andet bevidsthedslag, hvor vi i en stund er bevidste om hvad kosmos er! – We Are The Way For The Cosmos To Know Itself.

Det er altså et intelligent og intellektuelt lag af trance musik vi udforsker. En genre som desværre er blevet synonym med virkelig dårlig smag. Dog ser vi et stort filosofisk potientiale i den sindstilsand den frembringer.”

 

Efter dette filosofiske indspark, føler jeg det er min journalistiske opgave, at bringe bevidsthedslaget ned på et mere jordnært niveau igen. Hvordan lyder noget, der er inspireret af en så abstrakt tænkende person helt konkret? Det lyder af intelligent, legende techno med poppede og drømmende elementer. Bunden bliver fyldt godt og grundigt ud af tunge Roland TB-303 basslines (legendarisk keyboard fra 80’erne) og i toppen glimter tikkende hihats, klokkeagtige samples, brusende ambiente klangflader og ikke mindst Julies svævende vokale hooklines, der giver associationer til den måde Kirstine Stubbe Teglbjærg (Blue Foundation) synger på.

Af og til bruger bandet også vokalsamples af Carl Sagan, f.eks. i Univers, hvor hans stemme i skiftende toneleje messer ordene “Tom Cruise”! Shoegaze, trance og acid kan også spores genremæssigt i kraft af bandets forkærlighed for repetition, som resulterer i tranceagtige tilstande hos lytteren. Selv bruger WATWFTCTKIS beskrivelsen “shaman-messende” og det er ikke skudt helt forbi.

Tre numre har bandet i skrivende stund lagt online, der demonstrerer ovenstående:

 

Jeg bad Mads fra WATWFTCTKIS, om at uddybe deres lydæstetiske præferencer:

“Vores idé var at lave noget helt nyt. Vi er trætte af, at folk har den her opfattelse af, at god elektronisk musik skal være lavet på den nyeste serie af Macbooks, før det virker. Vores projekt er altså lige så meget også et oprør mod den her 00’er minimalisme indenfor elektronisk musik i Danmark. Alting er blevet meget polereret indenfor elektronisk musik og de ting som ikke er polererede tenderer mod dårlig smag, såsom dubstep og diskotekstekno.
Altså befinder vi os hverken i skaren af Trentemøllerhipstere og heller ikke i flokken af tramplyttere, men et intelligent sted midt imellem. Og så alligevel heller ikke midt imellem. Det er et helt andet sted. Derfor valgte vi at købe en masse gear, som er for nyt til at være vintage men for gammelt til at være cool. Altså en masse digitale synthts, samplere og trommemaskiner fra 90erne, som kan erhverves for ingen penge på diverse hjemmesider og loppemarkeder.”

 

Billigt udstyr eller ej. Efter min mening har We Are The Way For The Cosmos To Know Itself fat i den lange ende med de tre demoer, denne artikel har præsenteret.

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply