Roskilde Festival 2017: Anbefalinger til lørdag

1 jul 2017 by Niels Christian Juul Dejgaard, No Comments »

Sidste dag. Og hvilken én af slagsen. Roskilde har gemt på godterne, og der er så meget at tage af. Vi har både super elektroniske acts, legendarisk alternativ rock og et Orange-brag af de helt store. Her er vores anbefalinger til Roskilde Festivals sidste festivaldag 2017. Tak, fordi I læste med.

KELLERMENSCH – 16.00 ARENA

Det er ingen hemmelighed, at denne skribent er stærkt betaget af denne heavy-sekstet fra Esbjerg. Sidst Kellermensch spillede Roskilde, åbnede de Orange. Fem år er gået, og med deres nye mesterværk af et album fra i år, Goliath, er kældermennesket tilbage på de danske scener.

De spillede én af årets bedste koncerter på årets SPOT-Festival, og det sjove ved Kellermensch er, at de kommer så bredt ud, taget  deres tunge genre i betragtning. Med deres smukke melodier, nådesløse energi og karakteristiske himmelsøgende lyd tager de selv den mest rockforskrækkede lytter i hånden. Så når du lørdag eftermiddag står klar ved Arena-scenen, så forbered dig på at glemme alt om tømmermænd, regnvejr og mandag morgen. De spiller psykopathøjt live, har en bassist der holder sit instrument som riffel, en forsanger i Sebastian Wolf, der kan alle tricks i bogen – fra growl til falset – og et strygerensemble, der står som skinnende konstrast til de ubarmhjertige guitarer, det dybe trædeorgel og de flængende rifs.

Der er skrevet og sagt nok om Kellermensch og deres genkomst allerede. Du skal bare ikke gå glip af koncerten – så simpelt er det. Og så lige et smukt citat fra den eneste ballade på Goliath-skiven. “But when you’re struck with trouble, when you feel the pain of life, theres only one thing that I can tell you, and you will know that when you fall. That when you’re tired of living, it’s best to be afraid to die. So for now, that’s how I get by.”

 

SLOWDIVE – 18.00 – Avalon

En større genkomst end ovenstående er albumaktuelle Slowdive. De opnåede kultstatus i starten af 90’erne, hvor Storbrittanien primært lyttede til Oasis. Med deres dengang fremadsynede take på shoegaze-rock, med sfæriske guitarlag, tydelige trommer a lá The Stone Roses og en fjern, stenet vokal.

Det er vildt, at de nu, 25 år efter, er tilbage. Deres nye plade har de opkaldt efter sig selv, hvis man skulle have glemt navnet – eller ikke var født, sidst de udgav noget. Slowdive. De har været inspireret nye bands i to årtier, så det bliver fedt at se, om de stadigvæk har den. Med så rutinerede musikere er det svært at forestille sig andet. Det markante er, hvor ens de stadigvæk lyder. De har, om nogen, ikke skiftet stil.

 

ARCADE FIRE – 22.00 – ORANGE

Arcade Fire er en sjov størrelse. På den ene side er det et band, som rigtig mange kender. På den anden side, er det de færreste, selv blandt musikconnoisseurs, der kan udpege 5 yndlingsnumre af Arcade Fires. Men de er altså ikke til at tage fejl af. Den her indierockede, halv-elektroniske canadiske sekstet er noget særligt. De debuterede i 2004 med albummet Funeral, som allerede 13 år efter har opnået legendestatus. Siden da er det blevet til 4 albums – alle utrolig velanmeldte.

Og hvordan beskriver man deres lyd? Det er svært. Genremæssigt er de fuldstændig rastløse. Hvor vi tidligere havde at gøre med en mere organisk, rocket lyd, har de taget den i en mere elektronisk men ikke syntetisk retning. Deres seneste udgivelse, succesalbummet Reflektor, er lidt en opsamling af de genrer, de tidligere har bevæget sig rundt i.

Den er derfor et godt eksempel på, hvad det er, de kan. De kan spille storladent, melodisk rock, inciterende og lynhurtig samba-inspirerede C-stykker – og så kan de få hele bagkatologet til at gå op i en højere enhed live. Der er en grund til, at de hyldest som én af de mest indflydelsesrige og bedste bands live. Her snakker vi kostumer, disko-kugler, harmonika-spil og brandtaler.

Det er 10 år siden, de sidst gæstede Roskilde-Festival. Denne koncert bliver den fjerde af slagsen på dansk jord, så det er altså ikke hver dag, man har muligheden for at opleve Arcade Fire. De fremgår alternative, dedikerede, folkelige og sjove på én og samme tid. Koncerten er derfor også comme il faut for enhver festivalgæst, der vil have en uforglemmelig oplevelse.

 

NOISIA – 23.30 – Apollo

Der er så meget god elektronisk musik på årets program. Så hvis du ikke kan vente på Moderats lidt mere tilgængelige tag på bassen, så skal du op foran Apollo-scenen klokken 23.30.

Der kommer til at være en hollandsk dubsteppet, footwork’et og drum ’n’ bass’et stemningen.

NOISIA er en hyperaktiv trio, som mixer, producerer, remixer og justerer bassmusik. Hvad der gør dem unikke er deres flair for at opnå en storladenhed i de skånselsløse produktioner. De suger dig helt ind i en forvrænget dub-vortex, kører dig op og ned i tempo og spytter dig ud.

Når du kommer ud på den anden side vil du være: Rørt af smukke violinstykker, øm i brystet af deres spidse claps og med smertende trommehinder – de spiller enormt højt live. Om end NOSIA(Bemærk anagrammet – vender man navnet 180 grader staver det VISION) ikke er at finde på hygge-spillelisterne, så er de ét af de acts, der producerer musik for at fremføre den live.

De spiller med kæmpe blinkende masker á la DEADMAU5.

Tag på Apollo inden Moderat, om ikke andet så bare for oplevelsen.

 

MODERAT – 00.30 – Orange

MODERAT har spillet Roskilde et par gange før. Trioen fra Berlin er en sammensætning af techno-legenderne Modeselektor og den sfæriske poet Sascha Ring kendt fra sit soloprojekt Apparat. Det er svært at beskrive Moderats musik. Men blander man melankolske, elektroniske trommer og bas, bryder det ned, frem og tilbage, sampler sig selv og tilsætter én af verdens smukkeste stemmer får du Moderat. Det er på én gang utrolig festligt og tungt, og på en gang så melankolsk, yndefuldt og melodisk.

Det er altså en unik kombination, som Moderat har kørende. Både de to, spøjse producere – Gernot Bronsert og Sebastian Szary og Sascha Ring har hver især deres fantastiske bagkatalog, men har siden fokuseret mere og mere på Moderat. Successen har været enorm, siden de i 2009 udkom med deres første album. Fire år efter udgav de opfølgeren, II  og kom sidste år med endnu en plade med det oplagte navn III. Om end deres albumtitler er lette at forudse, så er musikken alt andet end det.

De har en unik flair for original percussion, en enestående evne til at få hvert et lydspor til at stå knivskarpt og en gudsbenådet vokal i Sascha Ring. Musikken er akkompagneret af smukke grafiske illustrationer fra den tyske kunstner, Pfadfinderei. Hele deres live-setup er noget af det flotteste, jeg har set. De har en utrolig dynamik live, og formår at sno sig ind og ud af deres bagkatalog, så det ikke bare bliver en stop and play koncert. Det er umuligt at se deres musikvideoer uden at få kuldegysninger.Der er så højt til loftet, det er storladent og uimodståeligt. Moderat er ikke kun for dig, som elsker elektronisk musik. Det er for dig, der elsker musik.

Jeg tror, at koncerten lørdag nat på Orange bliver én af årets bedste. Derfor, så må du for alt i verden ikke gå hjem inden.

Related Posts with Thumbnails

Tags:

Leave a Reply